Initiatieven sector kinderopvang

 

1. Publiek-private samenwerking in kinderopvang met nieuwkomers

Een publiek-private samenwerking tussen de sectortafel Kind & Educatie (Human Capital Agenda Zwolle), Catent Kinderopvang en uitzendbureau Heroyam biedt kansen aan Oekraïners die in hun thuisland al met kinderen werkten. Vaak hoogopgeleid en goed Engels sprekend, volgen zij een cursus Nederlands en een vooropleiding tot pedagogisch medewerker bij het Deltion College.
Heroyam treedt op als juridisch werkgever, biedt begeleiding via Oekraïens sprekende jobcoaches en regelt praktische zaken, zoals vervoer. Dankzij aanvullende financiering van het Expertisecentrum Nieuwkomers worden werkgevers ontzorgd. Binnen twee weken meldden zich al dertig geschikte kandidaten.

Meer informatie
 

2. Gebundelde krachten Dyade en UW voor instroom ondersteunend personeel

Dyade en UW lanceerden een uniek concept om de instroom van ondersteunend personeel in het onderwijs en de kinderopvang te bevorderen. Door samen te werken, benutten ze het talent van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en versterken ze beide sectoren.
Met een gezamenlijke ‘meet & greet’ brengen ze werkgevers in de regio Utrecht in contact met potentiële medewerkers. Vaak wordt bij vacatures niet direct gedacht aan deze doelgroep, terwijl hier veel onbenut potentieel ligt. Met de juiste begeleiding ontstaat een win-win voor alle betrokkenen.
Dit initiatief draagt bij aan meer participatie en inclusie op de arbeidsmarkt en versterkt tegelijkertijd onderwijs en kinderopvang. Dyade en UW leveren hiermee ook een bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Meer informatie
 

3. Leerlijn Groepshulp Kinderopvang

De leerlijn Groepshulp Kinderopvang bij het Ontwikkelbedrijf Goeree-Overflakkee is succesvol afgerond. In samenwerking met Voorne Putten Werkt en HWwerkt! kregen deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt een 8-weekse training en kinder-EHBO-certificaat, gevolgd door een stage bij kinderopvangorganisaties.

Dit traject, onderdeel van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta, werd ondersteund door KidzEiland, Kivido en Stichting Kinderopvang Nissewaard. Het Albeda College verstrekte de praktijkverklaringen. De resultaten zijn positief en enthousiast ontvangen door alle betrokkenen.

Meer informatie
 

4. Succesvol ontwikkeltraject voor vrouwen met migratieachtergrond in Almere

De gemeente Almere en Randstad zijn in 2022 gestart met een ontwikkeltraject voor vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond, waaronder statushouders. Deelnemers volgen een persoonlijk traject met cursussen en opleidingen, gecombineerd met begeleiding naar werk.
Een taaldocent ondersteunt de vrouwen bij het verbeteren van hun Nederlands, wat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Dankzij dit traject zijn inmiddels meerdere deelnemers succesvol opgeleid en aan het werk in de kinderopvang.

Meer informatie
 

5. Leef Kind biedt kansen met werk-leertraject in kinderopvang

Leef Kind biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om met baangarantie te werken en leren in de kinderopvang. In samenwerking met het regionale werkgeversservicepunt (WSP) en UWV worden geschikte kandidaten geworven, terwijl opleidingspartner ORGB zorgt voor de mbo-opleiding.

Deelnemers volgen een mbo-2-opleiding tot helpende in zorg en welzijn en doen tegelijkertijd praktijkervaring op via een stage bij een kinderopvanglocatie. Na het behalen van hun diploma kunnen ze doorgroeien naar een mbo-3-opleiding tot pedagogisch medewerker of direct starten als helpende in de kinderopvang. Leef Kind biedt intensieve begeleiding via een speciale coördinator die in nauw contact staat met alle betrokkenen, onder wie de deelnemers, werkvloerbegeleiders, opleider en jobcoach vanuit de gemeente. Dankzij de samenwerking met WSP en UWV kunnen deelnemers leren met behoud van uitkering, terwijl Leef Kind extra uren beschikbaar stelt voor begeleiding op de werkvloer.

Meer informatie
 

6. Humankind biedt WO-studenten bijbaan in kinderopvang

Humankind en de Universiteit Utrecht (UU) zijn een pilot gestart waarin WO-studenten Pedagogische Wetenschappen en Psychologie als pedagogisch medewerker werken. Tien studenten combineren nu hun studie met een bijbaan in de kinderopvang in Midden-Nederland.
De studenten werken 8 tot 10 uur per week en doorlopen eerst vijftig uur boventallig mee, gevolgd door de training ‘Meldcode Kindermishandeling’. Vervolgens doen ze praktijkervaring op onder begeleiding. Intervisiebijeenkomsten, georganiseerd samen met de UU, bieden ruimte om casussen te bespreken en van elkaar te leren. Zo verbindt Humankind theorie met praktijk en verkleint het de kloof tussen mbo, hbo en wo in de kinderopvang.

Meer informatie
 

7. ‘Het Potentieel Pakken’: Samenwerking voor grotere contracten in kinderopvang

Dit traject is gestart om grotere arbeidscontracten te stimuleren, voortbouwend op de succesvolle pilot bij Kind & Co Ludens in 2023. In opdracht van Kinderopvang Werkt! en het ministerie van SZW werden kennisworkshops georganiseerd voor 17 kinderopvangorganisaties. Hierin kregen zij praktische handvatten om deeltijdcontracten te vergroten.

De aanpak werd getest en resulteerde in de ontwikkeling van een routekaart, bestaande uit drie onderdelen: randvoorwaarden, een 6-stappenplan en praktische tips. De pilot was succesvol, met 25% van de medewerkers die hun contract uitbreidden. Het traject richt zich op het creëren van bewuste keuzes voor werknemers over hun contracturen en helpt werkgevers eventuele belemmeringen weg te nemen. De focus ligt op wat wél mogelijk is.

Meer informatie
 

8. Rotterdamse Aanpak Lerarentekort biedt oplossingen

Rotterdamse kinderopvangorganisaties en de gemeente ontwikkelden in 2021 de Rotterdamse Aanpak Lerarentekort met vier speerpunten: instroom vergroten, uitstroom beperken, imagoverbetering en samenwerking. Ze pleiten ook voor wetsaanpassingen.
Drie keer per jaar worden carrièreswitch-informatiebijeenkomsten georganiseerd voor mensen die willen overstappen naar kinderopvang of primair onderwijs. Tijdens deze bijeenkomsten geven schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en onderwijsinstellingen informatie over leerwerktrajecten. De bijeenkomsten trekken veel geïnteresseerden en blijken succesvol.

Meer informatie
 

9. Pilot ‘Anders werken met de Beroepskracht-Kindratio’

Kinderopvangorganisatie Kindernet is gestart met een pilot om flexibeler om te gaan met de Beroepskracht-Kindratio (BKR) en zo het personeelstekort aan te pakken zonder kwaliteitsverlies. De pilot onderzoekt kansen om werkdruk te verlagen en kinderopvang beter toegankelijk te maken. Samen met het UWV zoekt Kindernet geschikte kandidaten, zoals statushouders en anders opgeleiden. Het UWV biedt hierbij kosteloze ondersteuning via BIA (Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie).
De Universiteit Maastricht monitort de pilot om de impact op medewerkers te meten. Gemeentelijke betrokkenheid is cruciaal voor kwaliteitsborging.

Meer informatie
 

10. Maatwerk en jobcarving in pilot voor groepshulpen

In regio Midden-Utrecht zijn het WerkgeversServicepunt (WSP) en het Leerwerkloket gestart met een pilot om werkzoekenden op te leiden tot groepshulp in de kinderopvang, met doorgroeimogelijkheden naar pedagogisch medewerker. Het 15-weekse voorschakeltraject omvat twee dagen stage bij een kinderopvangorganisatie en één dag onderwijs bij MBO Utrecht. ROC Midden-Nederland biedt begeleiding op de werkvloer, terwijl NCB extra lessen verzorgt in werknemersvaardigheden, taal en rekenen.
De pilot biedt maatwerkoplossingen en helpt deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een passende baan. Werkgevers streven ernaar om kandidaten na afloop een contract aan te bieden, met de mogelijkheid om door te groeien via een bbl-traject naar niveau 3.

Meer informatie
 

11. Combinatiebanen vergroten instroom en verminderen uitstroom

Een combinatiebaan, waarin medewerkers meerdere functies combineren binnen of buiten een organisatie, biedt kansen om personeel te behouden en nieuwe instroom te realiseren. Onderzoek identificeert vier profielen van medewerkers met verschillende motivaties: kindgericht werken, variatie in functies, minder belasting en financiële noodzaak. Leidinggevenden kunnen met behulp van een visuele tool in gesprek gaan om behoeften te inventariseren en passende oplossingen te vinden. Door combinatiebanen goed af te stemmen op de wensen van medewerkers, kunnen organisaties werkplezier vergroten en personeel beter behouden.

Meer informatie